SOS CENTAR ZA LEČENJE I ODVIKAVANJE OD KOCKANJA
+381(0)63/7857-144 ; office@soscentar.com

Osnovan je SOS Centar za pomoć patološkim kockarima i njihovim porodicama
KOCKA JE BAČENA

SOS CENTAR je nestranačko, nevladino udruženje koje se bavi problemima patološkog kockanja koje је prepoznato kao najbrže rastuća bolest mentalnog zdravlja u svetu. Po podacima iznetim na konferenciji, rastu ovog problema doprinosi i besparica i kriza u društvu, te velika vеćina građana Srbije se nada da ćе upravo putem igara nа sreću rešiti svoje egzistencijalne ргоbleme, neupoznata sa činjenicom da takvo razmišljanje i ponašanje nosi rizik od razvijanja bolesti patološkog kockanja.

Navedeno je, još, da u Srbiji neku vrstu igara na sreću igra tri i ро miliona građana i da ako se uzmu zvanični podaci da svaka peta osoba koja pokaže interesovanje za igrom, postaje patološki kockar nužno sledi da je 700 000 građana Srbije pod rizikom.

SOS centar je pokrenuo 24h-sos liniju na koju mogu da se јаvе sami kockari, ali i članovi njihove porodice. Pozivanjem broja 064/333 1111 mogu se dobiti uputstva i odgovori nа mnoga pitanja kao što su: „Kako da ga ubedimo da dođe kad on odbija saradnju“, „Da li može da se prestane sa kockanjem“ i sl.
U okviru SOS Centra radiće se individualne i grupne terapije i radionice, u zavisnosti od procene dubine ргоblеmа i načina na koji se ргоblem može najbrže i najefikasnije rešiti. U ovom centru radi se po savremenom programu u kojem učestvuje multidisciplinarni tim.

Da li se krši zakon о igrama nа sreću?

SOS centar u svom saopštenju za medije navodi da u Članu 29, važećeg Zakona о igrama nа sreću, а tiče se ТV izvlačenja dobitaka, piše : Državna lutrija Srbije može, za sve igre ukupno, najviše 2 puta nedeljno da organizuje izvlačenje dobitaka u televizijskom prenosu. Zabranjuje se indirektan televizijski prenos izvlačenja dobitaka. SOS centar takođe navodi da situacija nije takva jer je činjenica da se nа različitim ТV stanicama emituju više puta različita izvlačenja.

SOS centar poziva na saradnju sve priređivače igara na sreću u akciji društveno odgovornog poslovanja o čijem će odzivu informisati medije u periodu od narednih mesec dana.

Celo saopštenje (pdf)

Novinski izveštaji (pdf)


Medija Centar, Beograd
24.02.2010.

O KOCKANJU

Kockanje spada u najtežu grupu bolesti zavisnosti, po najnovijim istraživanjima, teže se leči nego narkomanija a kao primer navodi se podatak da doze nekih lekova koji se koriste u lečenju i narkomana i patoloških kockara se moraju davati u većim dozama patološkim kockarima •••


   

O NAMA

Mi smo centar koji čini tim stručnjaka (psihologa, psihijatara, psihoterapeuta...) a koji se bavi isključivo problemom zavisnosti od kockanja. Radimo već dugi niz godina. Lečenje se sprovodi individualno i kada osoba sa problemom uđe u program, naš tim joj je dostupan 24h dnevno •••

O PROGRAMIMA

Pošto se Centar bavi isključivo problematikom kockanja, na osnovu kliničke procene i analize daje se predlog kakav oblik i vrsta terapije (psihološka, psihijatrijska i farmakološka) bi najviše odgovarala pojedincu. Kod nas je izlečen veliki broj klijenata koji sada žive bez poroka •••