SOS CENTAR ZA LEČENJE I ODVIKAVANJE OD KOCKANJA
+381(0)63/7857-144 ; office@soscentar.com

"Subotica: Sve veći broj kockarnica i patoloških kockara"
"Najmlađi pacijent na lečenju imao je 14 godina, ali tu moram da napomenem da su roditelji bili vrlo edukovani i prepoznali su odmah o čemu se radi, te mu nisu vraćali dug što je napravio, već su ga odmah doveli na lečenje", kaže psihoterapeutkinja Jelene Manojlović iz SOS Centra za lečenje i odvikavanje od kockanja."

 Koliko je ovaj problem rasprostranjen u Subotici, gde se kladionice i kockarnice otvaraju neprestano, niču jedna pored druge, i to u samom centru grada, a i u naselju Prozivka, pitali smo načelnicu psihijatrije, dr Nadu Vasković Maravić.

"Kocka je jedan vid zabave, odnosno igra. Rizik od dobitka i gubitka dovodi do oslobađanja adrenalina i samim tim uzbuđenja. Nije svaka kocka i svaka igra zavisnost, i ne vodi u zavisnost, ali veoma je važan podatak da otprilike 20% onih koji su se zainteresovali više za neku kocku, odnosno igru, preraste u zavisnost, odnosno stvara se zavisnost od kockanja. Ja kao psihijatar moram kazati da je to jedna od najtežih zavisnosti i može se komparirati sa zavisnošću od opijata, od heorina. Mehanizmi su slični, u osnovi se radi o poremećaju kontrole impulsa i naravno, navika. U osnovi je poremećaj u hemizmu mozga, znači i u metabolizmu serotonina i njegovih metabolita. Recidivantna je bolest. Može neko da se ne kocka šest meseci, nekoliko godina i da posle nastavi tamo gde je stao", kaže Manojlovićeva.

Kada možemo da kažemo da je reč o zavisnosti?

Ako neko nastavi da se kocka bez obzira što ima gubitke, tvrdi, Vasković Maravić, kao i kada ti gubici dovode do osiromašenja, što sami svojom igrom ili kockanjem proizvedu ozbiljne socijalne i zakonske poremećaje, odnosno probleme, kada naruše svoj porodični život, kada naruše svoj lični život . tada govorimo o zavisnosti, kaže ona.

Jedan Subotičanin (24), prokockao je novac za školarinu za fakultet i pokrao novac iz kuće, pre nego što je došao na lečenje u SOS Centar za lečenje i odvikavanje od kockanja koji je jedina specijalizovana ustanova za lečenje od kocke u regionu. Patološko kockanje dovodi do nasilja u porodici. Uzeti novac, potrošiti novac za nešto drugo, oteti novac, bilo od svojih roditelja ili od svojih partnera, i nastaviti dalje kockanje. Kockanje može da dovede i do smrtnog ishoda. Na indirektan način to je višegodišnji stres koji se nagomilava i posle prouzrokuje čitav niz somatskih bolesti kao što je visok pritisak, infarkt koji indirektno mogu dovesti do smrti. Direktno do smrtnog ishoda kockanje može dovesti, ubistvom zbog dugova, i samoubistvom zbog pritiska okoline.

Kako se leči bolest zavisnost od kockanja?

"Bolesti zavisnosti se uspešno leče kada neko želi da se leči. Potrebna je podrška okoline, bliže i šire. Može medikamentozna terapija, zaokupiranje napetosti zbog gubitaka i zbog samih posledica igranja. Zatim, za osećanje bespomoćnosti pomažu anksiolitici, psihostabilizatori i naravno neki serotoninski preparat, jer je u osnovi poremećaj serotoninskog sistema u centralnom nervnom sistemu. Paralelno sa tim i prolongirana i ozbiljna psihoterapija koja onda dovodi do otkrivanja i promena u načinu razmišljanja, a to je da sklonimo ubeđenje da će se sa malo napora ostvariti veliki dobici. Većina njih veruje u veliku sreću, veliku pobedu, da imaju moć predviđanja. Naravno, moramo im ukazati i na pogubne efekte patološkog kockanja koji su na porodicu, na posao, na finansije  na zdravlje", upozorila je načelnica psihijatrije dr Nada Vasković Maravić.

Direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita" iz Novog Sada Milan Vlaisavljević rekao je da u njihovoj ustanovi svaki treći zavisnik koji se obrati za pomoć je patološki kockar, i to uglavnom od 24 do 28 godina.

Koliko je kocka ozbiljna bolest govori i podatak da je u SOS Centru bio pacijent koji je osam godina proveo u zatvoru zbog teškog krivičnog dela, a prva stvar koju je uradio kada je izašao iz zatvora je bio odlazak na rulet. U ovom slučaju je, napominju iz centra, nagon za kockom  postao jači od seksualnog nagona.Radio 021
14.12.2014.
O KOCKANJU

Kockanje spada u najtežu grupu bolesti zavisnosti, po najnovijim istraživanjima, teže se leči nego narkomanija a kao primer navodi se podatak da doze nekih lekova koji se koriste u lečenju i narkomana i patoloških kockara se moraju davati u većim dozama patološkim kockarima •••


   

O NAMA

Mi smo centar koji čini tim stručnjaka (psihologa, psihijatara, psihoterapeuta...) a koji se bavi isključivo problemom zavisnosti od kockanja. Radimo već dugi niz godina. Lečenje se sprovodi individualno i kada osoba sa problemom uđe u program, naš tim joj je dostupan 24h dnevno •••

O PROGRAMIMA

Pošto se Centar bavi isključivo problematikom kockanja, na osnovu kliničke procene i analize daje se predlog kakav oblik i vrsta terapije (psihološka, psihijatrijska i farmakološka) bi najviše odgovarala pojedincu. Kod nas je izlečen veliki broj klijenata koji sada žive bez poroka •••